Tuesday, September 7, 2010

: : baby ramadhan : :

alhamdulillah
baby ramadhan
-perempuan-
anak kepada Azmil dan Ainul
di HUKM
8 lebih pagi td
28 ramadhan


Tuesday, August 24, 2010

: : ramadhan : :

Saturday, August 21, 2010

: : ya quds : :

Wednesday, July 28, 2010

: : kenang , aku , kita , mereka : :

sedang rancang2 nk berbuka makan apa,
aku teringat sesuatu,
bahwa aku masih punya saudara,
yang aku masih berhutang hak dengannya...
yang kita x tunaikan lagi hak2 mereka...


tapi saudaraku itu terpisah jauh...
menunggu khabar dari yang jauh...
saudara itu ada di palastine...

_________________________________________________________-

' dalam pilu, dalam sendu, dalam sayu...
nasibmu, ditangismu, kau mengaju...
mana milikmu?
dan duniamu?
serentak waktu, ranap kotamu, rebah keluargamu...

dan hanya peluru..
menjawab seluruh pertanyaanmu...

airmataku mencurah laju..
melihat tubuhmu terkulai layu..
berserak darahmu..
noktah hidupmu...
tragis begitu.....


ku juga merasa, kesengsaraan mu...

doaku akan menyusul..
buatmu saudaraku..
damailah ditamanmu...
di tempat yang nyata..
di alam SEBENAR. '


___________________________________________________________


Saturday, July 24, 2010

: : abuk2 : :

agak kebizian plak sem ni..
banyak keje bertimbun2..
nk released tension, pegi isi perot..
last2 xkurus2...
haha..

tgk kat shout box, ade makhluk mintak post gambar...
tapi xtau la bile nk wat.. haha.. sori..
sebut psl gamba, sekarang tgh keboringan... so aku menjalankan
misi shooting.. ntah ape2 sume aku snap... kalau bernasib baik, aku upload kat blog..
kalau nasib x baik aku delete je.. haha..

pasal gamba jugak, sukacita nya aku mengumumkan...
SEMUA gamba yg ade kat blog aku adalah hasil tangan sendiri..
aku xske pinjam harta org... haha.. harta intelek pon harta gak kn?
terpakse declare cam ni.. coz ade org da tanye... nape x banyak gamba...
kalau gne gamba hasil tangan sendiri baru ade feel.. haha..
so sume gamba tu copyright for faareast yer..




ni aku baru amek tadi petang... teke bangunan ape kat blakang tu...

Wednesday, July 7, 2010

: : nah... ambik ni.... : :

video

Thursday, June 24, 2010

: : k.o.n.v.o.i : :



salam...

terase nk releks jap... terTENSEN skjp td... mane xnye.. tertekan option NO plak time tutup projek
video g9 td... huhu.. kene la ulang wat blek... insyaallah sempat...

so, memandangkan sabtu ni nk gi PDS utk gathering... bertolak beramai2... rase mcm nk kongsi sket psl berkonvoi... walau ilmu xbyk, tp ade la sket pengalaman dulu jd sweeper atau member pggl 'hot car'... and skali jd medic car... medic? jgn terkejut.. haha... tp ape2pon... bwk kete org lain je.. xde kete sendiri..

ok.. bleh la start ngan panduan sket... ape yg aku igt time ikot briefing dulu...

konvoi biasenye ade lebih dari 5kete.. itu kete marsyal... kete peserta lain plak.. ye la.. kalau ade satu je kete tu bkn konvoi namenye.. beberape part marsyal yg aku igt mcm kat bwh tu :

1) head marsyal..
2)control marsyal
3)sweeper marsyal
4)team leader (kalau ade beberape part)
5)kereta peserta
6)back marker
7)medic marsyal
8)mekanik marsyal...

kalau ade tertinggal sori la..


okeh, sedikit penerangan..

HEAD MARSYAL merupakan kete yg membawa ajk or orang yg ranking plg tinggi... arahan yg plg valid adalah dari head marsyal.... HM kene reki jalan, cek trafik... keselamatan konvoi adalah pada HM...

Control Marsyal akan membantu marsyal membahagikan tugasan dan arahan.. walkertalkie atau radio akan ade satu line khas yg link HM ngan CM sahaja...

SWEEPER bertugas utk meronda line, tanda persimpangan, bagi bantuan bergerak, cek barisan, dan sebagai peneman... peneman kat sini spt teman kete konvoi kat traffik light, kat tol, kalau ade kete rosak, kalau ade ape2 kete yg perlu sesuatu.. bilangan SP bergantung kpd jumlah kete peserta.. Sweeper adalah satu2nya kete yg boleh berada dihadapan HM... ngan satu2nya yg boleh memintas kete2 lain.. SP berhak utk berada di mana2 kedudukan mengikut keperluan..

PESERTA tidak boleh memotong atau menukar kedudukan atau keluar dari line melainkan dpt kebenaran dr HM..

Back marsyal adalah kenderaan yang paling terakhir di dalam sesebuah konvoi. BM tidak dibenarkan sama sekali berada dihadapan mana-mana kenderaan konvoi kecuali SP atau HC. segala yg berlaku di belakang perlu sampai kpd pengetahuan HM.


huhu.... tp utk gathering ni... xperlu la mcm ni...

tp ade tips utk yg jarang drive jauh (akkhwat maybe)..


BEFORE :

1) cek air radiator, minyak hitam....
2)pastikan air battery cukup, tambah air battery kalau voltan kurang dari 14.5V.. kalau kurang dari 12V, battery da rosak..
3)cek angin tayar... pastikan xde rekah2 tayar..
4)penuhkan air wiper...mane tau hujan..
5)cek lampu...
6)isi minyak ckp2..
dan yg paling penting... pastikan anda ade lesen.. haha

semasa :

1)drive ikut speed yg sesuai... jangan terlalu laju, tp jgn terlalu SLOW..
45% kemalangan sbb slow sgt..
2)jgn suka main cucuk2.. contoh x baek tu..
3)psg lampu fog kalau kabus..



ok la.. penat membebel... nk sambung wat video dari awal blek...