Tuesday, September 7, 2010

: : baby ramadhan : :

alhamdulillah
baby ramadhan
-perempuan-
anak kepada Azmil dan Ainul
di HUKM
8 lebih pagi td
28 ramadhan


Tuesday, August 24, 2010

: : ramadhan : :

Saturday, August 21, 2010

: : ya quds : :

Wednesday, July 28, 2010

: : kenang , aku , kita , mereka : :

sedang rancang2 nk berbuka makan apa,
aku teringat sesuatu,
bahwa aku masih punya saudara,
yang aku masih berhutang hak dengannya...
yang kita x tunaikan lagi hak2 mereka...


tapi saudaraku itu terpisah jauh...
menunggu khabar dari yang jauh...
saudara itu ada di palastine...

_________________________________________________________-

' dalam pilu, dalam sendu, dalam sayu...
nasibmu, ditangismu, kau mengaju...
mana milikmu?
dan duniamu?
serentak waktu, ranap kotamu, rebah keluargamu...

dan hanya peluru..
menjawab seluruh pertanyaanmu...

airmataku mencurah laju..
melihat tubuhmu terkulai layu..
berserak darahmu..
noktah hidupmu...
tragis begitu.....


ku juga merasa, kesengsaraan mu...

doaku akan menyusul..
buatmu saudaraku..
damailah ditamanmu...
di tempat yang nyata..
di alam SEBENAR. '


___________________________________________________________


Saturday, July 24, 2010

: : abuk2 : :

agak kebizian plak sem ni..
banyak keje bertimbun2..
nk released tension, pegi isi perot..
last2 xkurus2...
haha..

tgk kat shout box, ade makhluk mintak post gambar...
tapi xtau la bile nk wat.. haha.. sori..
sebut psl gamba, sekarang tgh keboringan... so aku menjalankan
misi shooting.. ntah ape2 sume aku snap... kalau bernasib baik, aku upload kat blog..
kalau nasib x baik aku delete je.. haha..

pasal gamba jugak, sukacita nya aku mengumumkan...
SEMUA gamba yg ade kat blog aku adalah hasil tangan sendiri..
aku xske pinjam harta org... haha.. harta intelek pon harta gak kn?
terpakse declare cam ni.. coz ade org da tanye... nape x banyak gamba...
kalau gne gamba hasil tangan sendiri baru ade feel.. haha..
so sume gamba tu copyright for faareast yer..




ni aku baru amek tadi petang... teke bangunan ape kat blakang tu...

Wednesday, July 7, 2010

: : nah... ambik ni.... : :

video

Thursday, June 24, 2010

: : k.o.n.v.o.i : :



salam...

terase nk releks jap... terTENSEN skjp td... mane xnye.. tertekan option NO plak time tutup projek
video g9 td... huhu.. kene la ulang wat blek... insyaallah sempat...

so, memandangkan sabtu ni nk gi PDS utk gathering... bertolak beramai2... rase mcm nk kongsi sket psl berkonvoi... walau ilmu xbyk, tp ade la sket pengalaman dulu jd sweeper atau member pggl 'hot car'... and skali jd medic car... medic? jgn terkejut.. haha... tp ape2pon... bwk kete org lain je.. xde kete sendiri..

ok.. bleh la start ngan panduan sket... ape yg aku igt time ikot briefing dulu...

konvoi biasenye ade lebih dari 5kete.. itu kete marsyal... kete peserta lain plak.. ye la.. kalau ade satu je kete tu bkn konvoi namenye.. beberape part marsyal yg aku igt mcm kat bwh tu :

1) head marsyal..
2)control marsyal
3)sweeper marsyal
4)team leader (kalau ade beberape part)
5)kereta peserta
6)back marker
7)medic marsyal
8)mekanik marsyal...

kalau ade tertinggal sori la..


okeh, sedikit penerangan..

HEAD MARSYAL merupakan kete yg membawa ajk or orang yg ranking plg tinggi... arahan yg plg valid adalah dari head marsyal.... HM kene reki jalan, cek trafik... keselamatan konvoi adalah pada HM...

Control Marsyal akan membantu marsyal membahagikan tugasan dan arahan.. walkertalkie atau radio akan ade satu line khas yg link HM ngan CM sahaja...

SWEEPER bertugas utk meronda line, tanda persimpangan, bagi bantuan bergerak, cek barisan, dan sebagai peneman... peneman kat sini spt teman kete konvoi kat traffik light, kat tol, kalau ade kete rosak, kalau ade ape2 kete yg perlu sesuatu.. bilangan SP bergantung kpd jumlah kete peserta.. Sweeper adalah satu2nya kete yg boleh berada dihadapan HM... ngan satu2nya yg boleh memintas kete2 lain.. SP berhak utk berada di mana2 kedudukan mengikut keperluan..

PESERTA tidak boleh memotong atau menukar kedudukan atau keluar dari line melainkan dpt kebenaran dr HM..

Back marsyal adalah kenderaan yang paling terakhir di dalam sesebuah konvoi. BM tidak dibenarkan sama sekali berada dihadapan mana-mana kenderaan konvoi kecuali SP atau HC. segala yg berlaku di belakang perlu sampai kpd pengetahuan HM.


huhu.... tp utk gathering ni... xperlu la mcm ni...

tp ade tips utk yg jarang drive jauh (akkhwat maybe)..


BEFORE :

1) cek air radiator, minyak hitam....
2)pastikan air battery cukup, tambah air battery kalau voltan kurang dari 14.5V.. kalau kurang dari 12V, battery da rosak..
3)cek angin tayar... pastikan xde rekah2 tayar..
4)penuhkan air wiper...mane tau hujan..
5)cek lampu...
6)isi minyak ckp2..
dan yg paling penting... pastikan anda ade lesen.. haha

semasa :

1)drive ikut speed yg sesuai... jangan terlalu laju, tp jgn terlalu SLOW..
45% kemalangan sbb slow sgt..
2)jgn suka main cucuk2.. contoh x baek tu..
3)psg lampu fog kalau kabus..



ok la.. penat membebel... nk sambung wat video dari awal blek...

Wednesday, June 2, 2010

: : orang yang tak memiliki tak dapat memberi : :


kau mahu memberi?
bagus..
tapi apa benar niatmu...
dasar apa yang kau gunakan..
adakah benar kerna perintah NYA..
atau
tangan kanan memberi, tangan kiri menunjuk DIRI...

kau mahu memberi?
syukur..
tapi adakah kau merasai....
atau
sekadar memberi dan menyuruh pergi...

kau mahu memberi?
teruskan azammu...
tapi ingat..
kau perlu memiliki sebelum memberi...



ditulis oleh : faareast
8:01mlm
2 jun 2010
sekadar muhasabah diri


Friday, April 30, 2010

: : crazy : :


Tell me what's wrong with society
When everywhere I look I see
Rich guys driving big SUV's
While kids are starving in the streets
No one cares
No one likes to share
I guess life's unfair

Is everybody going crazy?
Is anybody gonna save me?
Can anybody tell me what's going on
Tell me what's going on
If you open your eyes
You'll see that something
is wrong...



p/s: tetibe teringat kidul..

Thursday, April 29, 2010

: : berbaloi-baloi : :

yang berlalu tetap berlalu...
yang akan datang tetap akan tiba...
tetapi hari ini adakah berbaloi bagi kita?




Wednesday, April 28, 2010

: : luka : :

yang luka akan sembuh,
yang sakit boleh sihat,
semua dengan izinnya...



Thursday, March 25, 2010

: : khazanah yang hilang : :


25 mac 2010
8:45mlm
dataran cendikia UiTM shah alam
"khazanah yang hilang"
oleh en Roslan Mohammad (naqibku)
Pengarah Suruhanjaya Multimedia Malaysia

JOM RERAMAI....



Wednesday, March 24, 2010

: : selamat : :


sering kita nak diri ni selamat..
selamat dunia,
selamat akhirat...
kadang kita pikir kita dah usaha,
kita pikir timbangan dah berat...
hingga
kita lupa DIA penentu semua...




Sunday, February 14, 2010

: : velentino rossi? : :

"happy velentines day..."

what? menatang ape budak2 ni tetiba sawan mesej camni? dulu2 aku igt org2 yg bertenet je yg sambut.. tp skrg lg dasyat... kat org sesape pon derang wish camni...

ape nk jd la budak2 zaman skrg? tp aku ni budak zaman mane plak eh? ntah la... yg pasti aku bukan mereka... insyallah tidak... kalau da kemaruk sgat, kawen tros... haha....

kan sronok kalau kawen dalam keberkatan....

: : kunang2 terkenang2 : :

Dengan nama ALLAH yg masih member rezeki utk aku bernafas….

Malam ni ntah kenape aku x dpt tido… teringat plak kat blog yg dah lme berhabuk… tgk2 kat blok g9… huh… nipis sket habuk dier…

Mengelamun jap, pikir2 ape yg aku dah wat slame ni… muhasabah sket… huhu..

Tgk kat planner kat my desktop, uish,, bz gak hidup ni eh? Utk 2010 ni, dah 2 event besar yg berlalu… event yg aku terlibat same….

SISPA…

Akhirnya, impian SISPA tercapai gak.. kpd sesape yg x tahu, sispa merujuk kpd siswa-siswi pertahanan awam… setelah bertahun tertangguh… ini baru permulaan.. signifikan kpd kami? Kami akan selevel ngan ROTU or SUKSIS…

Event kedua, terlalu peribadi.. end of story….

Tapi, kita slalu nampak apa yg besar2.. terlepas yg kecil2.. sedangkan yg kecik la menjadi asas kpd sume… dalam hidup aku pnm cm tu gak.. aku slalu terlepas pandang peristiwa pnting yg dianggap KECIK.. kechik punyaa….. bila renung blek, sebenarnye benda kecik tu la yg tgh mengajar aku sesuatu..

Saturday, February 13, 2010

: : february : :

Thursday, January 7, 2010

: : allah = god : :

ok lah obama, anda setuju untuk masuk islam?, tanya sheikh badawi.
"yes sir, eh silap... yes shiekh", jawab Obama.
"tapi macam mana nk sruh kamu mengucap ni?, balas si Sheikh.
tiba2 datang tukang sapu mencelah, "ok Obama, ikut ni, Asyhadu Allah illaha illaa Allah, waaa...".
"SAYA BANTAH", jerit pula si Najib dan Nazri tiba2...